Lézerablációs felülettisztító technológia és berendezés fejlesztése

Projekt száma: 2020-1.1.2-PIACIKFI-2021-00248
Konzorciumvezető: FORT FACILITY Kft.
Konzorciumi tagok: Lasram Kft, Envi-Tech Kft.
Projekt összköltsége: 187 699 680
Támogatás: 107 924 840 Ft
Projekt időtartama: 2021.07.22 – 2023.08.31.

A projekt keretén belül létrehoztunk egy 2000W-os Raycus lézerre épülő ablációs tisztító berendezést, amely a sugár pásztázásával leégeti a rozsdát vagy más szennyeződést a fémek felületéről. A berendezés alkalmas kerámiák, műkövek, vagy más nem gyúlékony anyagok tisztítására is, nagy előnye, hogy nemcsak sík, de 3D-s görbülettel rendelkező felületeket is tud tisztítani vegyi anyagok alkalmazása vagy melléktermékek képződése nélkül. A változtatható beállítási lehetőségek lehetővé teszik a széleskörű felhasználást.

A lézerablációs tisztítás minőségének ellenőrzésére a projekt keretén belül kifejlesztettünk egy olyan fényszórás-mérő berendezést, amely a felületre vetített lézersugár visszavert és szórt fényéből elemzi a tisztítás minőségét. Ha egy rozsdás, érdes felületen szóródik a lézersugár, a visszaszórt fény intenzitása egy szélesebb szögtartományban terül szét, a divergencia megnő, ennek megfelelően a maximális intenzitás alacsonyabb lesz. Ha pedig egy sima, tükröződő felületről verődik vissza a sugár, akkor annak a divergenciája nem nagyon változik, a maximuma az előzőhöz képest nagyobb, a szögeloszlása keskenyebb. A fentieket lehet kihasználni, a felület tisztításának minősítésére és a tisztítási folyamat vezérlésére.

A felületminősítő berendezés második, kompakt, telefonról vezérelhető változata, amely a felületi homogenitás mérésére is alkalmas:

Rozsdás és tisztított vas felületek mikroszkópfelvételei:

Rozsdás felület mérése s kézi felületminősítő berendezéssel: